Donzel - Bernheze

Donzel - BernhezeDonzel - Bernheze

Donzel, Bernheze

De Wijstgronden bij Donzel in Bernheze bestaan uit vier opgedeelde natuurgebieden. de namen van de natuurgebieden 'Hoge Wijst' (Boven de Breuk) en 'Lage Wijst' (Onder de Breuk) refereren nog steeds naar de zichtbare hoogteverschillen die te vinden zijn op de Maashorst Uden


De Centrale Slenk is, waar andere dit niet zijn, langs de breuken nat. Dat zie je terug in de naam van de streek: 'Het Broek'.
Maar ook op oude kaarten van Donzel, Bernheze - waarop nog smalle graslandpercelen zijn getekent aan beide kanten van de breuk.

Kwelwater
Bij het verruilen van de kavels is het netwerk aan kleine sloten vervangen door een netwerk aan grote, diepe sloten die de ontwatering verbeteren. 
Daardoor zijn de wijstverschijnselen slechts nog zichtbaar aan bruin kwelwater in de sloten die de breuk passeren.
Ook valt het te zien aan de typische wijstplanten in de diepe, nieuwe sloten.

Flora
Soorten planten die je op de Donzel in Bernheze zult tegenkomen zijn planten zoals: Koninginnekruid, Velrus, Holpijp, de Echte valeriaan, Smeerwortel, Grote Lisdodde en Grote wederik. 

Recreatief
Al om al is de mogelijkheid om een wandel of fiets route te plannen in de Donzel zeker een aanrader.
Als u houdt van mooie natuur met de mogelijkheid om recreatief te wandelen of te fietsen, dan zult u zeker een bezoekje moeten brengen langs de Donzel in Bernheze