Wandelroute Hengstheuvel

Wandelroute HengstheuvelWandelroute Hengstheuvel

Wandelroute Hengstheuvel en Hultje


De route Hengstheuvel en Hultje is een route van circa 6,2 km lang, en gaat dwars door de vroegere 'woeste gronden' boven de Maahorst Uden.
Eeuwenlang was het een verdord met een paar vennen, enkele heuvels en klamme wijstgronden.
In de buurt daarvan lag het dorpje Hengstheuvel met al zijn akkers.

Vanaf de jaren 1900 is dit stukje ongerepte, vrijwel kale stukje natuur dramatisch veranderd door de ontginning.
Er zijn meerdere naalbossen aangeplant, en de andere, nattere delen zijn als eerste beter ontwaterd en bemest, zodat deze konden gaan functioneren als landbouwgebieden. 

Wanneer u deze route over alle weilanden, akkers en bossen zal wandelen zult u direct het effect en de uitwerking van het ontginnen zien, het landschap is erg mooi en rustgevend geworden.
Het is een broedplaats geworden voor meerdere nieuwe flora en fauna soorten, die u ook regelmatig in het wild zult tegenkomen wanneer u de 'woeste gronden' bewandeld.

 

Route

Het vertekpunt van de route is op de hoek van de Voortweg en de Udensedreef (Punt 1)
Op de Hengstheuvel liggen enkele authentieke boerderijen waarvan de meeste op een erg mooie manier zijn gerestaureerd naar residentiële woningen.

Na een kleine wandeling door het dorpje Hengstheuvel en een prachtig rustgevend berkenbos zal de wandel route voortgezet worden dwars door het boeren land.
U zult bij melkveebedrijf Van den Biggelaar (Punt 2) het erf op moeten om de route voort te zetten, zodra u op het boerenland bent zult u volop kunnen genieten van de rust en ruimte van het platteland.
Aan de bosrand (Punt 3) is de kans erg groot dat u sporen of andere tekenen van wilde dieren zult tegenkomen, in de aarde van de versbewerkte akkers zul je bijna altijd afdrukken van dieren zoals herten, reeën en dassen zien.

Tussen de gebouwen van het dorpje het Hultje (Punt 4) staan geen oude boerderijen meer.
Vroeger was dit slechts een onbewoonde heuvel in het midden van de gemeenschappelijke heidegrond.
Toen de heide nutteloos werd voor de boeren werden op deze locatie enkele arbeiderswoningen gebouwd. 

Vervolgens zult u via het Schouwpad van Waterschap de Aa en Maas en de Delstraat op de Hooistraat (Punt 5) terecht komen.
Op ongeveer dezelfde hoogte als de bochtige zandweg loopt een een breuk in de aardkorst genaamd de Breuk van Melle.
Deze breuklijn heeft altijd groot effect gehad op het grondgebruik hier. Omdat de breuk moeilijk te trotseren is voor grondwater kwelt er aan de oostzijde van de breuk veel grondwater omhoog.
Vroeger werd dit drassige land vooral gebruikt als grasland. Aan de westelijke kant is het land veel droger, daar heeft voor 1950 altijd een akker gelegen. 

Wandelroute Hengstheuvel