Wandelroute Schaijkseheide

Wandelroute Schaijkseheide/NabbegatWandelroute Schaijkseheide/Nabbegat

Wandelroute Schaijkseheide/Nabbegat 


Met een lengte van circa 8.9 km is dit een wat grotere wandel route vergeleken met de andere kleinere wandel routes.
Deze route ligt aan de oostkant van natuurgebied de Maashorst Uden en komt door het eeuwenoude buurtgemeenschap Nabbegat en de nieuwere agrarische gebieden op de Schaijkse Heide.
Het is hier vrij hoog gelegen en vrij droog. het ontginnen van dit gebied is pas rond het jaar 1920 begonnen en heeft tot ruim na de Tweede Wereld oorlog geduurd voordat het gebied helemaal in gebruik is genomen.
Voor de boeren die hier hebben geleefd was het niet makkelijk om een bestaan op te bouwen rondom de Maashorst Uden, het was voor hen niet genoeg om te kunnen leven van hun bedrijf dat zich richtte op veeteelt, en hadden daarom meestal ook nog extra bijverdiensten nodig.
Pas nadat producten werden gelanceerd zoals kunstmatige meststoffen en beregeningsinstallaties werden de opbrengsten toe, waarna vele boerderijen uitgroeide tot grote varkens- of rundveehouderijen.
Tegenwoordig verbreden de boeren hun activiteiten nog door zich deels op de recreatie en toerisme te richten.

Route 
Het begin van de route is bij buurtgemeenschap Nabbegat.
Op de hoek van de Schaijkseweg kunt u een grot zien met een mariakapel (Punt 1)
De inwoners hebben dit monumentje opgezet na de Tweede Wereld Oorlog als een soort dank aan god dat er niemand was omgekomen door het oorlogsgeweld.

Wanneer u de wandelroute voortzet via het erf van boerderij van familie De-Louw Dekkers (Punt 2) kunt u zien dat er in dit bebouwde gebied ook net meer als plek genoeg is voor natuur. in de bosjes (Punt 3) in het midden van de akkers en graslanden staat een grote en mooie hakhoutwal waar vroeger het hout voor privé gebruik uit werd gehaald.

Nadat u om camping de Heidebloem bent gelopen en na het oversteken van de drukke Zeelandse Dreef kunt u via de Klaverstraat direct naar de uitgestrekte bossen (Punt 4) van de Schaijkse Heide lopen.
Langs de rand van het bos staan erg grote Amerikaanse eiken, maar in het bos erachter staan nog genoeg jonge bomen die nog ruim de tijd nodig zullen hebben om uit te kunnen groeien tot een groot en fors exemplaar.
Ook het landbouwgebied van de boeren is pas erg laat in gebruik genoemen, en daarom heeft dit gebied nog steeds de naam 'De ontginning'.

Zodra je de zuidrand van het bos passeert zul je aan de zonbedekte kant van het bos (Punt 5) heel veel grote mierenhopen uit de grond zien schieten.
Vroeg in de ochtend, of wat later in de avond zal het ook vaak voorkomen dat je dieren zoals herten en reeën in het wild ziet lopen.

Na nog een klein stukje lopen zult u uitkomen bij het familiebedrijf van de familie Mathijssen (Punt 6). Deze boerderij is een melkveehouderij waar veel koeien worden gehouden, en daarnaast heeft de familie een luxe groepsaccomodatie, deze heeft de varkenshouderij vervangen en ligt midden in de natuur.

Via de Franse Baan, een stuk boerenland met een mooi uitzicht en een prachtig bos zult u weer uitkomen in Nabbegat 

Wandelroute Schaijkseheide/Nabbegat